Translate

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κεφάλαιο α': Το Αναλόγιο


Αναλόγιο λέμε γενικά το μέρος, όπου βρίσκονται οι ψάλτες, οι αναγνώστες και τα εργαλεία του έργου τους, μέσα στον ναό.
Ειδικότερα όμως αναλόγιο λέγεται το έπιπλο, που έχει κεκλιμένη επιφάνεια ανάγνωσης, στο οποίο στέκεται ο ψάλτης και ο αναγνώστης, για να ψάλλουν και να αναγνώσουν τα ιερά κείμενα στον ναό κατά την  λειτουργία. Έτσι κατέληξε να ονομαστεί με αυτό το όνομα και το μέρος όπου βρίσκονται οι ψάλτες και οι αναγνώστες στον ναό. Το μέρος αυτό βρίσκεται ακριβώς έξω από τις πλαϊνές θύρες-πύλες -του ιερού, μέσα σε κάθε ναό. Στην ουσία μεσολαβεί μεταξύ του ιερού και της αίθουσας του εκκλησιάσματος.
Στους μικρούς ναούς είναι δεξιά μόνον ενώ στους μεγάλους ναούς δεξιά και αριστερά επειδή υπάρχει κι άλλος ψάλτης ο αριστερός.
Στο κάθε αναλόγιο δεξί ή αριστερό ενίοτε υπάρχουν πάνω από ένας ψάλτης και τότε λέγεται χορός ψαλτών [χορωδία]

Το έπιπλο με κεκλιμένη επιφάνεια κατάλληλη για ανάγνωση που ονομάζεται αναλόγιο διαθέτει περιστρεφόμενες επιφάνειες για εναλλαγή βιβλίων και αναγνωσμάτων.
Τα κατάλληλα λειτουργικά βιβλία που φυλάσσονται σε μικρό  ερμάριο βιβλιοθήκη στην σταθερή του βάση.
Ενίοτε ο ναός διαθέτει μικροφωνική εγκατάσταση ενίσχυσης του ήχου.
Κάποτε μάλιστα διαθέτει και τη συσκευή ΙΣΟ πρόκειται για ηλεκτρονικό ισοκράτη ένα μικρό αρμόνιο που οι ήχοι του είναι ηχογραφημένοι τόνοι ψαλτών και έτσι βοηθάει τον ψάλτη να κρατάει ένα ηχητικό τονικό υπόβαθρο-κανόνα με βάση τον οποίο διατηρεί τον σωστό τόνο -το κούρδισμα των χορδών του- ο ψάλτης και ταυτόχρονα κάνει να φαίνεται το ηχητικό αποτέλεσμα σαν χορωδία ψαλτών.

Τα εργαλεία του ψάλτη και του αναγνώστη για το έργο τους, δηλαδή την ψαλτική και την ανάγνωση των ιερών λειτουργικών κειμένων, είναι κυρίως τα ιερά βιβλία λεγόμενα λειτουργικά βιβλία καθώς και κάποια βοηθητικά βιβλία όπως το εγκόλπιο ψάλτου και αναγνώστου και τα μουσικά βιβλία παρασημαντικής -νότες-
Ξεκινώντας από το πιο απλό και προχωρώντας προς το πιο ανεπτυγμένο θα ξεκινήσουμε από το τι χρησιμοποιείται σε ένα εξωκκλήσι.
Πρέπει να έχει οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα  βιβλίο τον Μέγα Ιερό Συνέκδημο για να μπορεί να λειτουργήσει.
παλαιότερα ονομάζονταν Ιερός συνέκδημος και Ιερά σύνοψη.
Το βιβλίο αυτό είναι βοηθητικό, όμως έχει δημιουργηθεί ως σύμπτυξη-σύνοψη  της ύλης των ιερών λειτουργικών βιβλίων επομένως είναι το κατάλληλο  βιβλίο για να μας βοηθήσει στον σχηματισμό συνολικής  εικόνας του περιεχομένου τους  έστω και με συνοπτικότατο τρόπο.
Το νόημα αυτής της σύμπτυξης είναι ακριβώς η επίλυση των αναγκών αραιής λειτουργίας και ταξιδιών δηλαδή εξωκκλησιών και πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου